Łączna liczba wyświetleń

sobota, 27 czerwca 2015

Ciasto pomaranczowe



Najbardziej wilgotne ciasto pomaranczowe jakie jadlam!
Ciasto jest na bazie maki migdalowej , czyli wszyscy ktorzy maja nietolerancje gluten moga je upiec i zjesc!



Skladniki:
1 duza pomarancza
3 duze jajka
138 gramow maki migdalowej( mozna zmielic migdaly w mlynku , tylko trzeba to zrobic krotko , pniewaz zrobi sie nam maslo migdalowe)
140 gramow cukru
1/2 lyzeczki olejku waniliowego lub pomaranczowego
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Skladniki podane sa na mala, okragla blache okolo 20 cm, wiec jesli masz wieksza blache musisz podwoic lub potroic skaldniki.

Umyj pomarancze a nastepnie gotuj ja przez 25 min. Wylej wode I wymien na nowa I gotuj nastepne 25 min. Pozwoli to pozbyc sie goryczy pomaranczy. Pokroj p0marancze na kawalki I zblenduj razem ze skora.
Ubij jaka z cukrem , dodaj olejek i proszek do pieczenia.
Kiedy jajka sa ubite , dodaj make I na koncu zmiksowana pomarancze.
Ciasto wyloz na wysmarowana tluszczem blache I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C, na okolo 50 min.
Po wystudzeniu ciasta polej lukrem pomaranczowym .(do cukru pudru dodawac po odrobinie soku pomaranczowego do uzyskania konsystencji gestej smietany)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz